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Nummer 612, 14 mei 2015
Redactie:

Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker

Ron Jedema (spelregels)

Siger Seinen (spelregels)

Rob Stravers (spelregels en eindredactie)

Reeds verschenen nummers         De BridgeVraagbaak van Kees van Gennip
        Op www.bridgeservice.nl           www.bridgevraagbaak.nl
De Bridge Training is gratis! 
Alleen als je echt heel graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, naar: rekeningnummer: NL76ABNA0549444440 t.n.v. R.A.M. Stravers (voor overmaking uit een ander land: BIC-code: ABNANL2A. 

Opgelet! Bijdragen zijn alleen toegestaan over reeds gepubliceerd werk! 

En elke cent gaat in de ‘Bridgepot’.
Eindejaars bridgedrive en diner

Eind december wordt de Bridgepot geleegd. Van dat geld bridge en dineer ik dan met het volledige Bridge Serviceteam. Winst wil ik niet maken; als de pot het toelaat breiden we het aantal deelnemers uit met het inloten van zoveel mogelijk donateurs en lezers die een leuk bridgevraagstuk beantwoordden.


Varia
In dit nummer pakken we geen vast thema. Nee, gewoon van alles wat, gesorteerd in variakost voor de minder ervaren bridgers en voor de meer ervaren spelers.

Veel plezier ermee; maak er iets moois van!

Voor de minder ervaren spelers
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Welk biedkaartje pak je in je tweede biedbeurt?
♣ H B 2

Spel 1  Het juiste biedkaartje


Noord gever, niemand kwetsbaar
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Welk biedkaartje pak je in je tweede biedbeurt?
♣ H B 2
Partner noord belooft met zijn 2♣-rebid minstens een 5-kaart ruiten en een 4-kaart klaveren. Met samen minstens acht ruitens, én twee plaatjes in partners tweede kleur laat je de tegenstanders niet wegkomen met 2(. Dat zullen ze waarschijnlijk maken, ook omdat de ontbrekende schoppens voor hen aangenaam verdeeld zijn (3-2). 

3( is vooral door jouw verdeling een zeer kansrijk contract. En wie weet, help je de tegenstanders naar 3(, en gaat dat down. 
Bedenk dat in dit soort situaties passen veel meer kan kosten dan een bod!

Door je eerste pas zal partner echt geen gouden bergen bij jou verwachten!

Spel 2


( V 10 3


( V 2


( B 4 3 2


♣ A H 3 2
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( A H B 7 6


( 6 5 4


( A V 8


♣ 5 4

Na 1( - 4( (de 1(-opening belooft een 5+kaart schoppen) mag jij 4( spelen. 

West komt uit met ♣V.

Hoe probeer je jouw contract te maken?

Spel 2  De juiste aanpak


( V 10 3


( V 2


( B 4 3 2


♣ A H 3 2
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( A H B 7 6


( 6 5 4


( A V 8


♣ 5 4

Na 1( - 4( mag jij 4( spelen. 

West komt uit met ♣V.

Hoe probeer je jouw contract te maken?

Vanuit de zuidhand - de hand met de meeste troefkaarten - tellen we vier dreigende verliesslagen: drie in harten en één in ruiten (we maken (A én (V of (B).

De drie hartenverliezers kunnen we terugbrengen naar twee hartenverliezers, door de derde harten in dummy te troeven. Maar… dan moeten we wél beginnen met het weggeven van twee hartenslagen. Want als we eerst de troeven ophalen van OW kunnen we de aftroever vergeten!

Zie je dat we wel drie hartenslagen verliezen als west was begonnen met troefuitkomst, en OW met troef vervolgen na de eerste en tweede hartenslag die ze mogen maken? Want dan zijn dummy’s troeven precies op als we onze derde harten willen troeven (. 

Spel 3

West

Noord
Oost

Zuid
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Jij zit zuid en mag uitkomen tegen 3SA.

Jouw zuidhand
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♣ 8 6 4

Met welke kaart kom je uit?

Spel 3  De aantrekkelijkste uitkomst

West

Noord
Oost

Zuid
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Jij zit zuid en mag uitkomen tegen 3SA.

Jouw zuidhand

( B 10 9

( 10 6

( H B 9 8 2

♣ 8 6 4

Met welke kaart kom je uit?

Kies voor de uitkomst van (10! De hoogste in partners kleur.

Als partner noord niet had geboden had je waarschijnlijk gekozen voor (B (de hoogste van een serie) of voor een lage ruiten (uitkomst in jouw lange kleur).

Maar nu partner heeft gesproken volg je de roep van je partner. Ook bij (sterke) twijfel. Als achteraf blijkt dat het contract down had gekund, voelt het - voor jou - prettiger als dat komt omdat je vertrouwen in partners 1(-bod te groot was, dan dat je meer vertrouwen had in je eigen kleur… (
Voor de meer ervaren spelers
Spel 1

West gever, allen kwetsbaar

West

Noord
Oost

Zuid

Zuidhand
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Welke bieding leg je met deze zuidhand op tafel?

Spel 1  De aantrekkelijkste bieding


West gever, allen kwetsbaar

West

Noord
Oost

Zuid

Zuidhand
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Welke bieding leg je met deze zuidhand op tafel?
Als noord de basisrichtlijn volgt voor een verantwoord doublet, kan hij elke kleur van jou verdragen. Daarop vertrouwend zou een 3(-bod veel te soft zijn. Partner heeft niet veel extra’s nodig voor een verantwoord 5(-contract. Met jouw 4( maak je het ook gemakkelijker voor je partner om goed om te gaan met een eventueel 4(-bod van OW.
Spel 2

Jij mag - na 2SA - 3SA - leider zijn in 3SA.

( 3 2
( B 3 2

( 10 9 8 7 6 5 

♣ A 2
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( A H V 4

( A H 10 4

( A 4

♣ 7 6 5

West komt uit met ♣H.

Hoe ga je aan de slag?

Spel 2  Subvraag…
Jij mag - na 2SA - 3SA - leider zijn in 3SA.

( 3 2

( B 3 2

( 10 9 8 7 6 5 

♣ A 2
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( A H V 4

( A H 10 4

( A 4

♣ 7 6 5

West komt uit met ♣H.

Hoe ga je aan de slag?

Je telde natuurlijk ook zeven vaste slagen: (AHV, (AH, (A en ♣A.
En uiteraard keek je ook likkebaardend naar dummy’s lange ruitenkleur. Maar je hebt niet voldoende entrees in dummy, om na het afgeven van twee ruitenverliezers, nog een keer over te steken voor het maken van de vrije ruitens.

Het zal dus moeten komen van de hartenkleur; daar moeten we gewoon even vier slagen in maken. De vraag is nu: hoe moeten we de hartenkleur spelen om de kans op vier hartenslagen zo groot mogelijk te maken?

Opgelet! Je bent in dummy aan slag gekomen met ♣A.

Ik leg vier ‘behandelingen’ neer. Welke geeft volgens jou de grootste kans op vier hartenslagen?

1. speel (2 naar (10; als die houdt sla je (A.

2. Speel (B en snijd op (V.

3. Speel (B voor; ook als west níét dekt speel je (A en (H.

4. Speel (2 en speel (A en (H.
Spel 2  De kansrijkste aanpak

Jij mag - na 2SA - 3SA - leider zijn in 3SA.

( 3 2

( B 3 2

( 10 9 8 7 6 5 

♣ A 2
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( A H V 4

( A H 10 4

( A 4

♣ 7 6 5

West komt uit met ♣H.

Hoe ga je aan de slag?

Je kwam in dummy aan slag met ♣A.

Welke hartenaanpak is het kansrijkst op vier hartenslagen.

1. speel (2 naar (10; als die houdt sla je (A.

2. Speel (B en snijd op (V.

3. Speel (B voor; ook als west níét dekt speel je (A en (H.

4. Speel (2 en speel (A en (H.



( B 3 2
( 8 7 6 5   [image: image6.jpg]




( V 9


( A H 10 4
Eén ding staat vast: (V moet bij oost zitten.

De meest kansrijkste hartenaanpak is speelwijze 1!

Daarmee maak je vier slagen als de hartens 3-3 zitten, maar óók met (Vx bij oost!

(V zal dan - na de slag van (10 - vallen onder (A. Dummy’s (B is dan hoog, en na (B steek je in schoppen over waarna (H het aantal hartenslagen op vier brengt. En als (V niet valt onder (A, pak je nog de kans op de hartens 3-3 door (H te slaan.
(B voorspelen , om tweemaal te kunnen snijden, slaagt alleen met precies (Vxx bij oost. De ontbrekende hartens moeten dan immers 3-3 zitten. Met de gegeven verdeling gaat dat mis. Oost legt meteen (V, voor jouw (A, en west voorkomt jouw vierde hartenslag met zijn vierde harten.

En inderdaad, ook met (V-sec bij oost, maak je met speelwijze 1 vier hartenslagen. Ook speelwijze 4 is winnend met (Vx of (V-sec bij oost (óf bij west!). Groot nadeel van speelwijze 4 is echter dat je daarmee een hartenslag afgeeft als oost (Vxx heeft. 

Spel 3


Zuid gever, niemand kwetsbaar.



( A 3 2



( H 3 2



( B 5 4 3 2



♣ B 2
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( H 5 4

( A V B 10 9

( 6

♣ A 5 4 3
Na 1( - 3( - 4( mag jij 4( spelen.

West komt uit met (V.

Hoe ziet jouw speelplan eruit?

Ik geef een overpeinzing voor de minder ervaren spelers. 

Spel 3  Overpeinzing


Zuid gever, niemand kwetsbaar.



( A 3 2



( H 3 2



( B 5 4 3 2



♣ B 2
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( H 5 4

( A V B 10 9

( 6

♣ A 5 4 3
Na 1( - 3( - 4( mag jij 4( spelen.

West komt uit met (V.

Hoe ziet jouw speelplan eruit?

We tellen - omdat het nu eenmaal een troefcontract is - allereerst de mogelijke verliesslagen: dat zijn er - vanuit de zuidhand bekeken - vijf.

Eén in schoppen, één in ruiten en drie in klaveren.

De schoppen- en ruitenverliezer kunnen we zo op het oog niet voorkomen.

Ja, je kunt een ruitenslag weggeven, en dan ruitens troeven in de hand. Maar wat win je daarmee? Je verliezers verdwijnen daar niet mee.

In de klaverenkleur kunnen we wél verliezers voorkomen. En als het ons lukt twee klaveren te troeven in dummy, zijn we binnen. Pas je eerste speelplan zo nodig aan, let vooral op noodzakelijke entrees want ik zeg verder niets! (
 Spel 3  Speelplan


Zuid gever, niemand kwetsbaar.



( A 3 2



( H 3 2



( B 5 4 3 2



♣ B 2
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( H 5 4

( A V B 10 9

( 6

♣ A 5 4 3
Na 1( - 3( - 4( mag jij 4( spelen.

West komt uit met (V.

Hoe ziet jouw speelplan eruit?

Wees zuinig op de entrees in zuid! Want we willen twee zuidelijke klaveren aftroeven.

Win daarom de uitkomst met dummy’s (A; dan (naar) ♣A en klaveren na.

Zodra je weer aan slag bent - OW spelen waarschijnlijk schoppen na voor jouw (H - speel je vanuit zuid klaveren, in dummy getroefd. Steek dan over in troef en troef je laatste klaveren met troefheer.

OW kunnen na hun eerder geïncasseerde klaverenslag alleen nog een schoppen- en een ruitenslag winnen. De rest is helemaal voor jou; dus ook je contract!
Lezers Mailen

Is gezegd altijd gelegd?

		( 

(10

( 

( V 5

	
	( 

( 

( B 3 2

( 

		( 

( 

( 9 2

( 7


		( 

( 

( 8 7

( 4

	

	Zuid speelt 3SA en er zijn nog drie slagen te gaan.

NZ hebben zes slagen gewonnen en zuid is aan slag.

Zuid speelt vanuit de hand ♣4 en zegt tegen dummy: ‘Klaveren vijf, sorry, ik bedoel de vrouw’, in één adem. 

West heeft nog niet bijgelegd en zegt tegen zuid: ‘Gezegd is gelegd.’

Nu zeggen “experts“ dat de leider ♣5 moet spelen.

Volgens art 45 C 4b staat: mits hij dit zonder denkpauze doet.

Wie moet terug op cursus, de ‘experts’ of ik?


Rob:

Een veel voorkomend en lastig probleem. En zolang de spelregels niet stellen dat gezegd staat voor gelegd, zal dat een probleem blijven.

Drie kulargumenten
De drie genoemde argumenten: ‘gezegd is gelegd’, ‘in één adem’ én ‘west (of oost) heeft nog niet bijgespeeld’, hebben niets te maken met het wel of niet mogen corrigeren van ‘klaveren vijf’.   

Het enige geldende argument voor het toestaan van correctie
Alleen als de leider op het moment dat hij ‘klaveren vijf’ uitsprak ♣V had willen spelen, en hij dus iets anders zei dan hij wilde zeggen, moet de arbiter de correctie toestaan. Probleem voor de arbiter is dat hij niet in zuids hoofd kan kijken. Hij zal aan de hand van de letterlijke opmerking en/of de (on)logica van de eerst genoemde kaart moeten vaststellen of zuid op het moment dat hij ‘klaveren vijf’ uitsprak die kaart ook zal hebben willen spelen. Zonder denkpauze moet je vertalen in: zonder verandering van gedachte.

Geen straf na voldongen verzaking?

	Ik heb een vraag over onze arbiter, een lieve man, maar toch had ik het anders gedaan. 

Harten is troef, bij de tweede keer trekken bekent mijn rechtertegenstander geen troef. 

Toen ik als leider weer aan slag kwam, en weer troef speelde, sneed ik met (9 over mijn linkertegenstander. Omdat mijn rechtertegenstander geen troef meer had. Tot mijn verrassing legde die (10. Hij had dus verzaakt. Maakte daarna nog een slag en onze arbiter gaf één strafslag, omdat de verzaker niet de slag won waarin hij verzaakte.

Dat voelt voor mij oneerlijk, omdat ons resultaat daardoor hetzelfde was als wanneer die tegenspeler niet had verzaakt.


Rob:

Het komt inderdaad voor dat een verzaker met de schrik vrij komt, omdat de rechtzetting gelijk is aan het voordeel door het verzaken, terwijl een andere verzaker twee slagen moet inleveren die hij normaal nooit had kunnen missen.

Deze willekeur in wel of geen echt nadeel door de verzaking, heeft alles te maken met het verlichten van het arbitreren. De standaardstraf van één of twee slagen inleveren voorkomt dat de arbiter na elke verzaking moet nagaan wat het effect van die verzaking is op het aantal slagen dat anders zou zijn gemaakt. Alleen als de niet-verzakende partij denkt dat zonder verzaking met rechtzetting méér slagen zouden zijn gewonnen, zal de arbiter dat nagaan en - als die gedachte juist is, het resultaat aanpassen.

Wie van de drie?

	Afgelopen donderdagmiddag had ik een dispuut met een van onze leden over het aanduiden van een kaart in de blinde door de leider.

Deze zei: doe maar harten Aas.... oh nee de acht.

Volgens mij is harten Aas gespeeld, omdat het mijns inziens hier gaat om een verandering van gedachte en is dus artikel 45B van toepassing. 

De persoon in kwestie is echter van mening, dat de leider een aanduiding van een kaart mag herstellen en beroept zich hierbij op artikel 45.C.4b. Maar dit artikel gaat toch over de tegenspelers en niet over de leider?


Rob:

Je aanname dat deze tekst op de tegenspelers slaat vind ik begrijpelijk. Het gaat echter wel degelijk om de leider, omdat de leider de enige speler is die een kaart aanduidt; tegenspelers spelen hun kaart immers zonder voorafgaande aanduiding.

	Tot zijn partner een kaart gespeeld heeft, mag een speler een onopzettelijke aanduiding wijzigen, mits hij dit zonder denkpauze doet; maar als een tegenstander op zijn beurt een kaart heeft gespeeld die reglementair was vóór de wijziging van de aanduiding, mag die tegenstander de aldus gespeelde kaart terugnemen en vervangen door een andere (zie artikel 47D en artikel 16D1).


Ik neem niet snel vergif in op wat zal worden gewijzigd/verbeterd in de nieuwe spelregels, maar voor aanpassing van dit stukje spelregeltekst durf ik toch wel een gokje te wagen (.


Ten aanzien van dat deel van de tekst heeft je opponent gelijk. Deze slaat inderdaad op de leider. Daar houdt zijn gelijk echter meteen mee op. 


Alleen als de arbiter ervan overtuigd is dat de leider op het moment van uitspreken de acht had willen spelen, en geen moment het aas, heeft de leider het recht op correctie. Er zijn alleen heel weinig arbiters die daarvan zijn te overtuigen. Nee, ik noem geen namen.


Ikzelf zit (volgens collega’s) in het milde kamp. Als ik op grond van de aanduiding en de eerst genoemde kaart van mening ben dat de leider die kaart geen moment had willen spelen, geef ik alle ruimte voor correctie. 


Daar is echter in deze zaak geen sprake van. ‘Doe maar hartenaas’, geeft mij het gevoel van enige nonchalance, waardoor ik niet kan uitsluiten dat de leider op dat moment ook echt het aas bedoelde.


Geen correctie dus als ik de arbiter ben. Misschien dat Ron hier wat ruimer naar wil kijken; ik geef hem graag het woord! 
Ron:
Ik ga in dit geval uit van een gedachtenverandering (en dus niet toestaan), tenzij de leider mij van zijn vergissing kan overtuigen.

Correctie wel of niet toegestaan?




	Dummy

♣ H 3

West



Oost

♣ B 10


♣ 9 8

Leider

♣ A 2

De leider is aan slag en speelt ♣A voor. Ik (west) leg ♣10. 

De leider zegt tegen dummy: ‘Klaverenheer’. 

Dummy kijkt verontwaardigd. 

De leider herstelt meteen en zegt: ‘Sorry ik bedoel klaverendrie.’ 
Mag dit? En in welk artikel kan ik dit vinden?


Rob:

Dummy mag op geen enkele wijze het spel beïnvloeden of de leider corrigeren. Ik citeer uit de spelregels:

	Artikel 43 A 1 c De blinde mag niet deelnemen aan het spelen en hij mag over het spel niets aan de leider overbrengen.


Voor mij sluit deze inmenging van de blinde een correctie volledig uit. Ook als het aanduiden van de heer volstrekt onbedoeld zou zijn zoals in dit spel! (
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